Het verhaal
van Alexia

"Ik doe alle vragenlijsten in de toolboxen zelf"

Alexia voor het pand van Rollema
Alexia Bosman (56) voor het pand van Rollema in Delft

Iedereen bij Rollema kent Alexia. Naast haar werk als schoonmaakster beheert ze ook de kantine en verzorgt ze de bedrijfsborrels. Sinds anderhalf jaar is Alexia ook veiligheidskundige in opleiding bij het bedrijf. ”Omdat iedereen me kent ben ik een makkelijk aanspreekpunt. Met een geintje wijs ik de jongens op gevaarlijke situaties. Met een opgeheven vingertje zwaaien werkt niet.”

Op het lijf geschreven

Vorig jaar startte Alexia Bosman (56) met een mbo-opleiding Veiligheidskunde. Haar laatste tentamen zit erop. Nu alleen nog een scriptie schrijven en dan ze heeft haar diploma op zak. “Ik was stomverbaasd toen directeur Wim Rollema mij vroeg om de opleiding Veiligheidskundige te gaan volgen. Als facilitair medewerker had ik dat nooit verwacht. Ik heb direct ja gezegd en ben thuis op internet gaan opzoeken wat de functie en de opleiding inhielden. Ik werk al vanaf mijn achttiende. Of ik nog kon leren, wist ik niet. ”Alexia lacht als ze eraan terugdenkt. Nu, anderhalf jaar later, weet ze zeker dat veiligheidskunde haar op het lijf geschreven is.

Nieuwsgierig

Bij Rollema Transport zijn directeur Wim Rollema, VCA-coördinator Maurice Huijbers en Alexia verantwoordelijk voor veiligheid en preventie. “Het schoonmaakwerk gebeurt nu voor een groot deel door een ander”, zegt Alexia. “Ik werk 25 uur in de week maar ik kan niet de hele tijd achter mijn bureau zitten. Ik loop liever heen en weer en als ik ergens rommel zie liggen, dan ruim ik het op. Ik ben vreselijk nieuwsgierig en ik bemoei mij overal mee. Zo hoor ik wat er speelt in het bedrijf.”

Kilo’s kwijtraken

Een vaste regel van Alexia is dat ze alles wat ze ‘haar jongens’ aanbiedt ook zelf gedaan heeft. Zo heeft ze de inzetbaarheidscheck van heet Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) ingevuld en volgt ze nu een traject met een lifestyle coach om wat kilo’s kwijt te raken. “Veiligheid en preventie gaat ook over gezondheid. Door het zelf te ervaren kan ik anderen nog beter motiveren om ook zo’n training of traject te gaan doen. En met het afvallen gaat het ook de goede kant op.”

Toolbox

Een van de instrumenten waar Alexia graag mee werkt zijn de toolboxen van het STL. Dat zijn vragenlijsten die werknemers op de computer invullen. Je ziet de uitslag meteen daarna. “Toolboxen vind ik heel erg gaaf! Er is voor elk onderwerp in de transport en logistiek wel een toolbox. Als veiligheidskundige heb ik daar veel aan. Ik leer er ook veel van. Ik doe ze ook allemaal zelf.”

Image
Alexia samen met medewerkers van Rollema

Pompwagen

Alexia kiest toolboxen uit die geschikt zijn voor de medewerkers van Rollema. “Als ik zie dat onze jonge werknemers bijvoorbeeld veel met elektrische pompwagens werken dan kies ik de toolbox pompwagen uit. Die specifieke medewerkers krijgen dan van het STL een mail met een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Als ze die ingevuld hebben, kunnen ze zelf direct zien hoe ze gescoord hebben. Het invullen kost maar tien minuten. Het gaat vooral om bewustwording. Dat ze weer even meekrijgen dat het gevaar in een klein hoekje kan zitten. En ik kan zien hoe mijn mannen scoren en daarop inspelen.”

Soms vindt iemand het onzin

Niet iedereen heeft altijd zin om achter de computer te gaan zitten en vragen te beantwoorden. Ze kan zien wie niet ingelogd is. “Ik mail, bel of spreek ze aan op het werk met de vraag of ik kan helpen. Sommigen medewerkers hebben moeite met internet. Dan bied ik aan om ze te helpen. En soms vindt iemand het allemaal maar onzin, maar dan maak ik ze wel duidelijk waarom het belangrijk is.”

Incident

Soms komen medewerkers uit zichzelf bij Alexia als er iets op het werk gebeurd is. Zoals warehousemedewerker Glenn Neijs uit Delft. Vorig jaar was Glenn bezig om een zwaar motorblok van 500 kilo te lossen. De pompwagen was nog niet in positie. Door het gewicht boog de laadklep en viel het motorblok met een enorme knal op de grond. Glenn is door het incident enorm geschrokken. “Het motorblok was beschadigd. Gelukkig raakte niemand gewond. Nu weet ik voor een volgende keer dat ik een collega met een heftruck erbij moet halen als ik zulke zware ladingen los.”

Alexia is blij dat Glenn het incident heeft gemeld. “Sommige medewerkers schamen zich als ze een fout maken. Toch is het belangrijk om het te melden want een ongeluk in het warehouse of op een andere plek is zo gemaakt. Door het te melden kunnen we in de toekomst dit soort incidenten voorkomen.”

 

Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrijft TON Magazine, editie 102. Wilt u het daar lezen, klik dan op onderstaande knop:

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.