FAQ
De toepassing van de kluis

Kluizen verhuizen en herkennen

Heeft u een kluis of een brandkast te verhuizen of af te voeren? Aan de hand van de toepassing van de kluis of brandkast weten we vaak al iets meer.

In de bankmarkt (ABN Amro, ING Bank, Rabobank, SNS) zien we vooral vroeger specifieke bankproducten zoals een nachtkluis, een sealbagkluis, een lokettenkluis, een daggeldkluis, een transitokluis, een pasmuntkluis, een ATM gelduitgifteautomaat of een cashrecycler. Rollema verhuist brandkasten en kluizen in de bankmarkt sinds vele jaren.

ATM’s vallen vaak onder beheer van de banken zelf of onder beheer van Geldmaat. Geldmaat is een organisatie opgericht door ABN Amro, ING Bank en Rabobank voor het dienstenbeheer aangaande de chartale geldstroom. Dit betreft ook bijvoorbeeld de CIT provider, Cash in Transit, voorheen de geldvervoerder. De rol van de CIT provider zoals Brinks gaat tegenwoordig steeds meer de richting uit van de oude kasfunctie bij de bank. Door het beschikbaar stellen van systemen als de Lincsafe van Merlin Technology, zorgt de CIT provider ervoor de bankrekening van de klant te crediteren wanneer een biljet wordt ingevoerd.

Regelmatig komen we zeer oude kluizen tegen. In Nederland werden die vaak geproduceerd bij Lips in Dordrecht, Martens (Gunnebo) in Doetinchem en Remmers in Groningen. Deze fabrieken dateren van rond 1890 dat de eerste echte kluizen werden geproduceerd. Meubelkluizen werden geproduceerd of verkocht via lokale smederijen. Zo kom je vaak hetzelfde type kluis tegen dat geproduceerd werd bij bijvoorbeeld De Haas Brandkasten, maar waar de lokale smid zijn eigen label in verwerkte. Die kluizen werden vaak gebruikt als bedrijfskluis of privékluis.

Er zijn ook echte brandkasten: de brandwerende kasten voor papier of voor databerging. Vanaf de jaren 70 hadden bedrijven eigen datacenters of computerzalen. Dataopslag vond plaats op banden of tapes. Er waren speciale datasafes voor deze banden: bijvoorbeeld uit de fabriek van Hadak in Zweden of van Lips uit Dordrecht. Deze kasten hadden ook diverse brandings zoals Ahrend, Acco, Berthom of Sperry Remmington. Deze kasten hadden vaak al “moderne testen” zoals 1 of 2 uurs testen van VdS of VDMA. Zo waren er S60Dis of S120Dis voor data. Voor data gelden andere brandwerende normen dan voor papier. Papier kan tot 170 graden Celsius, terwijl data verloren gaat rond 50 graden Celsius. Voor papier zijn er ook testen voor 1 en 2 uur, bijvoorbeeld S60P of S120P.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.